Murano-glas

"De Schepper maakte Italië naar ontwerpen van Michelangelo." Mark Twain

Vivid blue Murano glass beads
Messina Necklace
Vivid blue Murano glass beads
€92.45
Murano Glass, clear earrings
Ghiaccioli earrings
Murano Glass, clear earrings
€44.99
Simple, elegant and classy Murano glass set
Chloe Set (azure)
Simple, elegant and classy Murano glass set
€109.99
Short necklace with subtle colours
Pois Necklace (lilac)
Short necklace with subtle colours
€87.95
Murano mosaic beads in a variety of colours
Mosaica Necklace (Chiara)
Murano mosaic beads in a variety of colours
€42.50
Contemporary Murano glass bracelet
Queen Bracelet
Contemporary Murano glass bracelet
€41.25

Door gebruik te maken van originele ontwerpen en een mix van traditionele technieken voor het maken van glas, bieden we een breed scala aan hedendaagse Italiaanse glassieraden die het allerbeste van de productie van Murano-glas vertegenwoordigen. Levendige kleuren, wervelende, hypnotiserende patronen en een breed scala aan opwindende ontwerpen zijn de eigenschappen die sieraden van Murano-glas uniek maken. We bieden ook een reeks kleine glasobjecten aan die perfect geschikt zijn voor Murano-glas.

Kettingen

Armbanden

Hangers

Oorbellen

Over sieraden van Muranoglas

Italienischer Glasschmuck, Muranoglasschmuck, Muranoglasgeschenke, venezianische Glasperlen

Venetië, de thuisbasis van de productie van Murano-glas

Sieraden van Murano-glas

Kettingen van Murano-glas zijn er in een verbazingwekkende reeks stijlen, kralenvormen, lengtes en kleuren. Ze variëren van korte slierten perfect ronde kralen, allemaal van dezelfde kleur, tot een lange sliert kralen die bestaat uit een mix van vormen, maten en kleuren. De meeste kettingen van Murano-glas zijn enkelstrengs, maar er zijn ook dubbelstrengs en soms zelfs driedubbele en meerstrengs kralenkettingen. De glaskralen zelf kunnen van alles zijn, van een kleine 'zaadkraal' tot een grote, rechthoekige kraal of een driehoekig stuk.

Soms liggen ze dicht bij elkaar, vaak afgewisseld met een kleinere glaskraal, en een andere populaire stijl is om de kralen dun uitgespreid langs de ketting te hebben, waardoor de indruk ontstaat dat ze om je nek zweven. De kettingen kunnen van zilver, goud, gecoat metaal of draad zijn.

We hebben een breed assortiment aan Muranoglas kettingen die perfect geschikt zijn als Muranoglas cadeau. Sommige zijn prachtig eenvoudig en andere zijn overdadig gecompliceerd. Het is een assortiment sieraden van Muranoglas voor alle smaken!

Of je nu op zoek bent naar geschenken van Murano-glas om een geliefde te geven, of gewoon jezelf wilt verwennen, je zult zeker veel prachtige stukken originele, authentieke, handgemaakte sieraden van Murano-glas vinden in 'Italy Gifts Direct '.

Hangers van Muranoglas zijn een van de meest populaire sieraden van Muranoglas. Hangers zijn meestal een enkele kraal van Murano-glas aan het uiteinde van een ketting, metalen koord, gevlochten leer of stoffen koord.

De Murano-kraal kan gewoon een traditionele ronde glazen bol zijn, een hart van Murano-glas, een platte Murano-kraal met een druppel- of hartvorm, of een grote, veelkleurige kraal die is gebeeldhouwd met verbazingwekkende tinten Murano- glas.

Oorbellen van Muranoglas zijn heerlijke maar goedkope geschenken. Oorringen van Muranoglas zijn meestal niet klein en bestaan meestal uit een enkele kraal die aan hypoallergene haken die aanslag tegengaan, hangen.

De enkele kraal van Murano-glas wordt meestal bedekt met een of twee contrasterende glaskralen en een stop. Soms hebben de Murano-kralen een andere vorm en zijn de oorbellen iets langer en soms is de enkele kraal gevormd, wat een 3D-effect geeft. Er zijn andere stijlen van Murano-glas oorbellen, waaronder meerstrengs oorbellen met enkele kralen en lange strengen kleinere kralen.

Net als bij de kettingen zijn de armbanden van Murano-glas verkrijgbaar in eindeloze stijlen, kleuren en kralenconfiguraties. Het enige dat niet verandert, is de maat, ze hebben allemaal ongeveer dezelfde lengte, maar de meeste hebben een klein stukje ketting bij de sluiting waardoor de armband verstelbaar is.

Vaker wel dan niet, zal de ketting een kleine kraal hebben die aan het uiteinde ervan hangt, wat een heel mooi detail is. Sommige armbanden, vooral die bij hangers van Murano-glas, hebben slechts één kraal met aan weerszijden stoppen.

Murano-glas objecten

Naast onze sieradenassortimenten bieden we ook een reeks aantrekkelijke objecten van Murano-glas, zoals flesopeners en wijnflesstops. Als mensen het hebben over Murano-glas Gifts, denken we allemaal meteen aan extravagante schalen, enorme sculpturen en sets dure wijnglazen. Hoewel deze glazen objecten bestaan, en erg populair zijn, vooral bij verzamelaars, zijn er Murano-glasobjecten voor elk budget. Een simpele wijnflesstopper met daarop een grote Murano geblazen glazen bol is een betaalbare luxe.

Er zijn ook flesopeners van Murano-glas en papieren messen die effectieve geschenken zijn en de bank niet kapot maken.

Geschiedenis van Murano-glas

Aan het einde van de 13e eeuw werden alle glasmakers die in Venetië werkten naar het eiland Murano gestuurd omdat men vreesde dat de ovens de houten palen die de stad ondersteunden in brand zouden steken.

De makers van Murano-glas kregen een speciale status op het eiland. Ze mochten zwaarden dragen en waren immuun voor vervolging door de Venetiaanse staat. De glasmeesters werden zelfs in het huwelijk verwelkomd door de adellijke families van Venetië. Het was hun echter verboden de Republiek te verlaten, en het delen van hun geheimen voor het maken van glas met de buitenwereld werd bestraft met de dood!

Tegen het einde van de 16e eeuw vertegenwoordigden de Murano-glasmakers bijna de helft van de bevolking van het eiland.

De deskundige glasmakers van Murano lopen al eeuwen voorop in de Europese glasproductie, door technieken te verfijnen zoals: kristallijn glas; geëmailleerd glas (bekend als smalto); gouden glas (bekend als goudsteen); veelkleurig glas (bekend als millefiori); melkglas (bekend als lattimo) en imitatie edelstenen van glas. Murano-glas is zeer individueel en buitengewoon mooi en wordt nog steeds gemaakt door een handjevol bekwame kunstenaars die hun traditionele productiemethoden voor het maken van glas als goed bewaarde geheimen handhaven. De populariteit van Murano-glas is zodanig dat het op grote schaal wordt nagemaakt en als echt Murano-glas over de hele wereld wordt verkocht. Naar schatting bestaat nu ongeveer 40% van de Murano-glasmarkt uit immitaties. Echte stukken Murano-glas kunnen alleen op Murano gemaakt worden en moeten altijd voorzien zijn van een echtheidscertificaat.

Houd uw sieraden tevreden.

Aangezien Murano-glas niet vervaagt of verkleurt, zal het zijn schoonheid voor altijd behouden als u voorzichtig en met liefdevolle zorg omgaat met uw glazen sieraden.

Denk eraan om al uw sieraden te beschermen tegen krassen, harde slagen, chemicaliën en extreme temperaturen.

Breng make-up en haarlak aan voordat u uw sieraden omdoet, aangezien beide chemicaliën bevatten die het kunnen aantasten.

Doe sieraden af ​​bij huishoudelijke taken zoals tuinieren, schoonmaken, huishoudelijke reparaties of andere inspannende activiteiten.

Zout water, chloor in zwembaden, zeep, parfum, persoonlijke producten en transpiratie eisen hun tol van alle mooie sieraden.

Veeg na elk dragen voorzichtig elk sieraad schoon van make-up en huidoliën met een 100% katoenen doek.

Opslag

Bewaar elk sieraad apart in het meegeleverde suède sieradenzakje zodat het niet bekrast raakt door andere sieraden.

Bewaar sieraden niet naast radiatoren of verwarmingsroosters, op vensterbanken of in de auto.

Murano-glas

Wat is Murano-glas?

Murano-glas is een term die over de hele wereld wordt erkend als een soort glas gemaakt op het eiland Murano, gelegen in de lagune van Venetië, ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van Venetië.

murano glas, murano sieraden, venetiaans glas, italiaanse glazen sieraden
Eiland Murano

Hoewel het een stuk kleiner is, lijkt het op Venetië doordat het een reeks kleine eilanden is die met elkaar zijn verbonden door bruggen.

murano glas, murano sieraden, venetiaans glas, italiaanse glazen sieraden

Wat zijn de soorten Murano-glas?

 • Avventurina
 • Conteria (rocailles)
 • Cristallo (ook bekend als cotizzo)
 • Fenicio
 • Filigrana
 • Glasplaat
 • Goud en zilver folie
 • Incalmo
 • Lampwork-techniek
 • Lattimo
 • Millefiori (ook bekend als Murrine)
 • Sommerso (wat 'ondergedompeld' betekent)

Avventurina

Avventurina-glas werd begin 1600 in Murano uitgevonden. Dit type glas heeft een glitterachtig uiterlijk door duizenden microdeeltjes koper die eraan zijn toegevoegd. Het is een zeer moeilijke glassoort om mee te werken en slechts enkele deskundige glasmakers kennen het geheim en hebben de vaardigheid. De koperdeeltjes moeten in kleine doses worden toegevoegd en er is een zeer langzame koelcyclus nodig, wat een moeilijk en tijdrovend project oplevert.

murano-glas avventurina
Murano-glas - Avventurina

De term 'avventurina' komt van het Italiaanse woord 'ventura' wat 'fortuin' betekent en werd voor het eerst gebruikt in de 17e eeuw door een beroemde glasmaker genaamd Giovanni Darduin. Hij noemde het avventurina omdat hij zei dat het maken van objecten met dit type glas meer te danken was aan geluk dan aan wetenschap.

De avventura-methode wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van meer sierlijke huishoudelijke artikelen zoals vazen, lampenkappen, lampen, presse-papiers en borden, hoewel het ook vaak wordt gebruikt voor sieraden.

Conteria (rocailles)

Conteria zijn zeer kleine kralen van Murano-glas die zijn gemaakt van fijne, holle glazen buisjes van gekleurd glas.

Murano-glas conteria
Murano-glas - Conteria

De buizen worden eerst in vaten met heet, grof zand gerold om de uiteinden en de hoeken te polijsten. Ze worden vervolgens in vaten met heet, fijn zand gerold om het oppervlak voorzichtig te polijsten. Als ze klaar zijn, worden ze in kleine kralen gesneden die de basis vormen van veel van de meer ingewikkelde sieraden.

Cristallo (ook bekend als cotizzo)

Cristallo, wat zich vertaalt als 'kristalhelder glas', is 100% puur glas dat transparant is. Dit type kleurloos glas werd uitgevonden in het midden van de 15e eeuw op het eiland Murano en werd later nagebootst door andere Europese landen.

murano-glas cristallo
Murano-glas - Cristallo

De cristallo die op Murano wordt geproduceerd en gebruikt, is samengesteld uit natriumoxide, kalkoxide en silica. Door de combinatie van deze elementen ontstaat een glas dat geschikt is voor lichtgeblazen objecten die een lang werkproces vereisen.

Opaak gekleurd glas wordt op dezelfde manier geproduceerd, maar met toevoeging van ruwe kleurstoffen en een basis van wit opaline glas.

Fenicio

Fenicio, wat Fenicisch betekent, was een techniek die tegen het einde van de 17e eeuw werd geïmporteerd naar en gebruikt door de glasmakers in Murano.

murano-glas fenicio
Murano-glas - Fenicio

Het is een methode waarmee een glasblazer een veerachtig motief kan plaatsen op het glazen object waaraan hij werkt. Dit wordt gedaan door hete draden van gekleurd glas rond de buitenkant van een geblazen glasobject te plaatsen en vervolgens te kammen met een speciaal haakgereedschap, een maneretta genaamd.

Filigrana

De Engelse vertaling van Filigrana is 'Filligree' en wordt zowel in metaalbewerking als in glas gebruikt.

murano-glas filigrana
Murano-glas - Filigrana

De glasmaker verzamelt verschillende korte stukken glasstokken, sommige helder en sommige met kleur of patroon in het midden. Deze stokken worden naast elkaar op een stalen plaat op een laag vuur gelegd totdat ze beginnen te smelten en dan samensmelten. Als ze eenmaal zijn gesmolten, worden ze opgevangen door de punt van een blaaspijp die aan het uiteinde een kraag van helder gesmolten glas heeft. De blaaspijp wordt aan een uiteinde van de samengesmolten stokken bevestigd en vervolgens over hun lengte gerold totdat ze allemaal aan de buitenkant van de buis zijn bevestigd. Vervolgens worden ze verder gesmolten tot ze zacht genoeg zijn om ze aan de onderkant samen te drukken en vervolgens worden ze 'geblazen' tot een bel, waarna de uiteindelijke vorm wordt gemaakt.

Het wordt vaak gebruikt voor vazen, schalen, bekers en lampen en kan gekleurd zijn of helder glas zijn met een zeer delicaat patroon in wit doorlopend.

Glasplaat

Dit is een van de meest recente en moderne technieken die op het eiland Murano worden gebruikt.

murano-glas glasscheibe
Murano-glas - Glasscheibe

Een plaat van Murano-glas wordt op een tafel gelegd en daarop worden verschillende soorten losse materialen geplaatst, zoals kleine stukjes verschillend gekleurd glas en goud- en zilverfolie. Deze losse materialen worden verplaatst om verschillende kleurenschema's en patronen te vormen, wat vele uren en veel vaardigheid kost. Een andere plak Murano-glas, van een andere kleur, wordt er dan overheen gelegd en het geheel wordt een nacht in de oven gebakken.

Het glas wordt vervolgens in verschillende vormen gesneden en gebruikt om exclusieve handgemaakte objecten te maken, zoals borden, fotolijsten, sieraden, hangers en sleutelhangers.

Goud en zilver folie

Tijdens de eerste werkfasen rolt de glasbewerker met het uiteinde van een blaaspijp het hete glas over dunne blaadjes goud of zilver, waardoor het aan het oppervlak blijft plakken. Terwijl het glas wordt geblazen, versplinteren de bladeren tot een fijn poeder dat een prachtige glans geeft aan het glasoppervlak waarop ze vastzaten.

murano-glas folie
Murano-glas - Goud en zilver folie

Het goud en zilver kan ook op gekoeld glas worden aangebracht en met een scherp werktuig tot een decoratief patroon worden gemaakt. Het item wordt vervolgens opnieuw gebakken om de decoratie permanent op het glasoppervlak te laten rusten.

Incalmo

De werkwijze van 'Incalmo' is buitengewoon moeilijk en steunt volledig op de behendigheid van de glasmeester. Het is geen baan die kan worden overhaast of onderbroken en die volledige rust, stilte en geduld vereist, evenals ongelooflijke vaardigheid.

murano-glas incalmo
Murano-glas - Incalmo

De techniek bestaat uit het samenvoegen van twee verschillende gekleurde geblazen objecten en deze vervolgens in de gewenste vorm te vormen.

Lampwork-techniek

Dit is een van de oudste en meest voorkomende methoden die nog steeds op het eiland Murano worden gebruikt om voorwerpen en sieraden van glas te maken.

murano-glas lampwork
Murano-glas - Lampwork

Verschillende soorten glas worden continu gesmolten en bij elkaar gevoegd om eindeloze combinaties van kleuren en vormen te maken. Het is een moeilijke techniek waarbij de glasblazer de hele dag een gasvlam moet laten branden, zodat hij hoge temperaturen kan bereiken om constant te smelten en nieuwe kleuren toe te voegen. Het geheim van deze methode is honderden jaren lang van vader op zoon overgedragen en vereist veel verbeeldingskracht, geduld en precisie.

De meeste van onze sieraden die hier online staan, worden op deze manier gemaakt.

Lattimo

Lattimo is ontleend aan het woord 'latte', het Italiaanse woord voor melk. Het is een ondoorzichtig, wit glas dat rond 1450 op Murano werd uitgevonden als een methode om fijn Chinees porselein te imiteren.

murano-glas lattimo
Murano-glas - Lattimo Photo: Manfred Heyde

Oorspronkelijk werd het gebruikt om objecten te maken die versierd konden worden met polychroom email. Tegenwoordig zijn de materialen en de originele methode enigszins veranderd en wordt het voornamelijk gebruikt voor het maken van kralen.

Millefiori (ook bekend als Murrine)

Millefiori (wat duizend bloemen betekent), zijn lange, dunne stokken (staven) van massief of hol glas gemaakt van een stuk glas met verschillende kleuren om een enkel bloemontwerp te vormen. Dit stuk glas wordt vervolgens uitgerekt tot het extreem lang en dun is. Van buitenaf is geen patroon te zien, maar wanneer de stok dun gesneden is, lijken de kleine doorsneden op bloemen.

murano-glas millefiori
Murano-glas - Millefiori

De stevige stokken worden in kleine stukjes gesneden, elk met een kleine variatie op het originele patroon, en vervolgens samengesmolten in de oven om sieraden, presse-papiers, vazen, schalen en kommen te maken.

De holle stokken, vergelijkbaar met een heel lang rietje, worden op dezelfde manier gesneden en opnieuw, elk is iets anders dan zijn buurman, en ze worden dan gebruikt als kralen in sieraden.

Het is belangrijk om te onthouden dat vanwege de aard van de manier waarop deze kleine millefiori worden gemaakt, het onmogelijk is om twee exemplaren precies gelijk te hebben. Daarom, als u een item koopt dat uit millefiori bestaat, zal het niet identiek zijn aan het item dat u online op een foto ziet. Dit betekent dat het sieraad of ornament dat u koopt totaal uniek wordt.

Sommerso (wat 'ondergedompeld' betekent)

Deze techniek vereist dat een reeds geblazen, dik glazen object volledig wordt ondergedompeld in een pot met verschillend gekleurd transparant glas. Het wordt gecoat met de nieuwe kleur in exact dezelfde dikte als het zelf en vervolgens in de gewenste vorm geblazen wat resulteert in een prachtig chromatisch effect.

murano-glas sommerso
Murano-glas - Sommerso

Deze methode wordt meestal gebruikt voor vazen en sculpturen, maar wordt af en toe gebruikt voor andere stukken.

Pijltje omhoog