Korting
 

Italiaanse zijde

"Italië is een droom die de rest van je leven blijft terugkeren." Anna Akhmatova

Terrace of Rome
Vibrant double sided silk scarf
€162.99
Skyline of Milan
Vibrant double sided silk scarf
€162.99
Pompei Villas
Vibrant double-sided silk scarf
€162.99
Lyrics of Verona
Vibrant double sided silk scarf
€162.99
Confidence (blue)
Limited edition silk scarf with artistic giraffe design
€165.00
Ravenna
Vibrant double sided silk scarf
€162.99

De zijdeproductie heeft de afgelopen jaren een renaissance doorgemaakt in Italië, waarbij lokale Italiaanse bedrijven opnieuw een breed scala aan hoogwaardige zijden sjaals, zijden stropdassen, zijden vlinderdassen en zijden pochetten produceren. Met een industrie die meer dan 1000 jaar teruggaat, heeft Italië nu zijn rechtmatige plaats in de voorhoede van het ontwerp en de fabricage van zijdeproducten herwonnen.

Zijden sjaals

Zijden stropdassen

Zijden vlinderdassen

Zijden pochetten

Klik hier om al onze zijdeproducten te bekijken

Over Italiaanse zijde

Comomeer, het hart van de Italiaanse zijdeproductie
Comomeer, het hart van de Italiaanse zijdeproductie

Geschiedenis van de Italiaanse zijdeproductie

Italië heeft een lange traditie in de productie van zijde, die rond 550 na Christus Europa bereikte vanuit China. Hoewel Chinese zijde bekend was in het Romeinse rijk, en zelfs werd genoemd door Homerus in 'The Odyssey, en door Aristoteles, die sprak over een wilde zijde textiel van het eiland Kos.

Aangenomen wordt dat moerbeibomen, gebruikt bij de productie van ruwe zijde, aan het einde van de negende eeuw door de Byzantijnen in Zuid-Italië werden geïntroduceerd. Aan het begin van de 11e eeuw telde de regio Calabrië 24.000 moerbeibomen.

Zijden stemma van Catanzaro
Zijden stemma van Catanzaro

De provincie Catanzaro was tussen de 9e en de 11e eeuw het centrum van de zijdeproductie in Italië. Ze bevoorraadden bijna heel Europa en verkochten het aan Spaanse, Venetiaanse, Genuese, Florentijnse en Nederlandse kooplieden vanuit de haven van Reggio Calabria. In de 17e eeuw was Catanzaro de zijdehoofdstad van Europa geworden, met een indrukwekkende kweekfaciliteit voor zijderupsen en meer dan 1.000 weefgetouwen die werk bieden aan 5.000 mensen. Ze produceerden 50% van alle zijde in Europa, inclusief alle op zijde gebaseerde stoffen die in het Vaticaan worden gebruikt.

Italiaanse zijde 14e eeuw
Italiaanse zijde 14e eeuw
Photo: Daderot

Italië werd tijdens de middeleeuwen de belangrijkste producent van zijdeproducten. Geleidelijk verhuisde de productie van Calabrië naar het noorden van Italië, naar steden als Lucca, Genua, Venetië en Florence. In 1472 waren er alleen al in Florence 84 werkplaatsen en minstens 7000 ambachtslieden.

Italiaanse zijden meubelstof, 17e eeuw
Italiaanse zijden meubelstof, 17e eeuw
Photo: Hiart

Zijdeproductie werd ook wijdverbreid in verschillende delen van de Po-vallei; Vicenza en Verona worden de grootste Europese producenten van ruwe zijde en vormen de ruggengraat van een bloeiende Italiaanse zijdeproductie-industrie. In 1400 plantte Ludovico Sforza, de hertog van Milaan, moerbeibomen rond het Comomeer, waarmee hij een langdurige en winstgevende onderneming begon in de Italiaanse zijdeproductie. In 1972 was de zijdeproductie van het Comomeer groter dan die van zowel China als Japan.

Como zijdemuseum
Como zijdemuseum
Pijltje omhoog