Geschiedenis van de Italiaanse zijdeproductie
Italië heeft een lange traditie in de productie van zijde, die rond 550 na Christus Europa bereikte vanuit China. Hoewel Chinese zijde bekend was in het Romeinse rijk, en zelfs werd genoemd door Homerus in 'The Odyssey, en door Aristoteles, die sprak over een wilde zijde textiel van het eiland Kos.
Aangenomen wordt dat moerbeibomen, gebruikt bij de productie van ruwe zijde, aan het einde van de negende eeuw door de Byzantijnen in Zuid-Italië werden geïntroduceerd. Aan het begin van de 11e eeuw telde de regio Calabrië 24.000 moerbeibomen.

SZijden stemma van Catanzaro
De provincie Catanzaro was tussen de 9e en de 11e eeuw het centrum van de zijdeproductie in Italië. Ze bevoorraadden bijna heel Europa en verkochten het aan Spaanse, Venetiaanse, Genuese, Florentijnse en Nederlandse kooplieden vanuit de haven van Reggio Calabria. In de 17e eeuw was Catanzaro de zijdehoofdstad van Europa geworden, met een indrukwekkende kweekfaciliteit voor zijderupsen en meer dan 1.000 weefgetouwen die werk bieden aan 5.000 mensen. Ze produceerden 50% van alle zijde in Europa, inclusief alle op zijde gebaseerde stoffen die in het Vaticaan worden gebruikt.

Italiaanse zijde 14e eeuw
Photo: Daderot
Italië werd tijdens de middeleeuwen de belangrijkste producent van zijdeproducten. Geleidelijk verhuisde de productie van Calabrië naar het noorden van Italië, naar steden als Lucca, Genua, Venetië en Florence. In 1472 waren er alleen al in Florence 84 werkplaatsen en minstens 7000 ambachtslieden.

Italiaanse zijden meubelstof, 17e eeuw
Photo: Hiart
Zijdeproductie werd ook wijdverbreid in verschillende delen van de Po-vallei; Vicenza en Verona worden de grootste Europese producenten van ruwe zijde en vormen de ruggengraat van een bloeiende Italiaanse zijdeproductie-industrie. In 1400 plantte Ludovico Sforza, de hertog van Milaan, moerbeibomen rond het Comomeer, waarmee hij een langdurige en winstgevende onderneming begon in de Italiaanse zijdeproductie. In 1972 was de zijdeproductie van het Comomeer groter dan die van zowel China als Japan.

Como zijdemuseum