Olijfhout

"Eens gingen de bomen naar buiten om een koning over hen te zalven, en ze zeiden tegen de olijfboom: 'Regeer over ons!" Judges 9:8

Traditional olive wood and stainless steel grater
Italian Cheese Grater (large)
Traditional olive wood and stainless steel grater
€32.75
Traditional Olive Wood pepper mill
Pepper Grinder (24cm)
Traditional Olive Wood pepper mill
€74.99
Hand carved Italian olive wood box
Seven Piece Sommelier Set
Hand carved Italian olive wood box
€122.45
Traditional Olive Wood pepper mill
Pepper Grinder (20cm)
Traditional Olive Wood pepper mill
€66.99
Olive Wood chopping board
Rustico (large)
Olive Wood chopping board
€59.99
Solid Olive wood rolling pin
Rolling Pin (45cm)
Solid Olive wood rolling pin
€28.75

Oud olijfhout is niet alleen erg mooi, maar het is ook echt een duurzame hulpbron. Hoewel olijfbomen honderden jaren oud zijn, stoppen ze uiteindelijk met de productie van olijven en worden ze als oud beschouwd. Hun stammen en takken worden dik, knoestig en gedraaid, en het is dit hout dat wordt gebruikt bij het maken van prachtige houten artefacten. De leeftijd van de boom helpt om de unieke nerfpatronen te creëren die deze items zo individueel maken. Geen twee items gemaakt van olijfhout kunnen ooit identiek zijn. Bovendien is het hout hard, zeer sterk en duurzaam en heeft het natuurlijke antibacteriële eigenschappen waardoor het ideaal is voor de productie van keukengerei, sieraden, tafelgerei en geschenken. Het is het perfecte materiaal voor milieuvriendelijke houten cadeaus en het perfecte om te overwegen voor cadeau-ideeën voor een vijfde huwelijksverjaardag!

Borden

Keukengerei

Serviesgoed

Klik hier om al onze olijfhoutproducten te bekijken

Over Olijfhout

Olijfhout, geschenken van olijfhout

Een oude Italiaanse olijfboom

Welke olijfhouten producten?

  • Olijfhouten snijplanken
  • Olijfhouten snijplanken
  • Keukengerei van olijfhout
  • Olijfhouten kommen
  • Sieraden van olijfhout

We hebben een aantal artikelen in ons Olijfhout assortiment die gepersonaliseerd kunnen worden met een logo, naam of korte boodschap. Deze items worden aangegeven met dit personalisatiepictogram:

Olijfhout, geschenken van olijfhout
Olijfhouten kruiderij set

Olijfhouten keukengerei

Houten keukengerei is een essentieel onderdeel van elke keuken en olijfhout produceert ideale rustieke keukenproducten. Olijfhout is perfect voor de bereiding van voedsel, omdat het slijtvast is en natuurlijke, milieuvriendelijke en antibacteriële eigenschappen heeft. Als het gaat om het bereiden en hakken van kruiden en specerijen, is keukengerei van olijfhout onverslaanbaar.

Olijfhout, geschenken van olijfhout
Olijfhouten vijzel met stamper

Een vijzel van olijfhout is een gewaardeerd bezit in veel Italiaanse keukens en ze zijn er in verschillende soorten en maten. Een kleine is voldoende om kruiden te vermalen, maar om grote hoeveelheden vers gekweekte basilicum voor pesto te bereiden, hoe groter hoe beter. Een vijzel en stamper van olijfhout wordt meestal gemaakt in de traditionele, hoekige vorm en een meer ronde, gladde vorm.

Olijfhout, geschenken van olijfhout
Olijfhout 'Mezzaluna'

Een ander populair keukengerei voor het hakken van olijfhoutkruiden is een mezzaluna, die kruiden snel en efficiënt hakt om de versheid en smaak te behouden.

Olijfhouten snijplanken

De meest populaire snijplanken zijn gemaakt van olijfhout, en terecht. Olijfhout zal, mits goed verzorgd, hard werken vergen en een leven lang meegaan. Het is ook een echt duurzaam, milieuvriendelijk product.

Olijfhout, geschenken van olijfhout
'Rustico' Olijfhouten snijplank

Bovendien heeft olijfhout natuurlijke antibacteriële eigenschappen waardoor het ideaal is voor voedselbereiding.

Olijfhouten planken zijn er in verschillende soorten en maten, sommige gestileerd en speciaal geschikt voor het fileren van vlees, andere voor salami en zelfs één voor het snijden van brood. De broodplank van olijfhout heeft een bakje met daarin een sleufplank zodat alle kruimels in de bak kunnen vallen.

Olijfhouten serviesgoed

Olijfhout ziet er rustiek en mooi uit als onderdeel van een tafelsetting, zowel binnen als buiten om 'al fresco' te eten. Alle snijplanken van olijfhout kunnen een tweeledig doel hebben en kunnen niet alleen worden gebruikt voor het bereiden van voedsel in de keuken, maar ook voor het serveren van vlees en kaas aan tafel. Daarnaast zijn er veel traditioneel ontworpen olijfhouten planken voor kazen, salami en brood, waarvan er vele met een bijpassend mes worden geleverd. Overweeg een van deze als cadeau voor een vijfde huwelijksverjaardag.

Olijfhout, geschenken van olijfhout
Olijfhouten kaasplank

Salade ziet er nooit beter uit dan wanneer hij wordt geserveerd in een slakom van olijfhout en deze zijn er in veel verschillende maten, van ongeveer 50 cm in diameter tot kleine rustieke, houten kommen voor individuele porties. Een 'Aperitivo' is een belangrijk onderdeel van elke maaltijd in Italië en er zijn tal van olijfhouten kommen, schalen en ongebruikelijke aperitivo-sets van olijfhout beschikbaar voor het serveren van olijven, noten, stukjes Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaten, die allemaal perfect zijn olijfhout geschenken.

Olijfhout, geschenken van olijfhout
Olijfhouten slakom

Olijfhout heeft een van de mooiste nerven en maakt prachtige schalen die perfect passen in elke kamer in huis. De meeste van deze olijfhouten kommen zijn met de hand gesneden uit één stuk oud olijfhout en vormen een mooie bak voor fruit. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en sommige schalen van olijfhout hebben handvatten en andere hebben een zeer rustieke uitstraling.

Olijfolie vormt de kern van Italië en van de mediterrane levensstijl, en olijfbomen zijn er in overvloed in de hele regio. Olijfolie wordt in veel delen van de wereld nog steeds als heilig beschouwd en wordt veel gebruikt bij religieuze ceremonies. Een olijftak werd lang beschouwd als een symbool van vrede, en de Romeinen gebruikten een olijfkrans als symbool van overwinning.

Al met al heeft de olijfboom gedurende vele duizenden jaren vrede, wijsheid, glorie, vruchtbaarheid, kracht en zuiverheid gesymboliseerd.

Men denkt dat de teelt van olijfbomen in Italië rond 700 voor Christus op Sicilië is begonnen. Van daaruit verspreidden ze zich over Italië en waren ze goed ingeburgerd in de Romeinse tijd. Olijfolie werd zo waardevol dat de Romeinen het soms als belastingen innen. Plinius de Oudere schreef over een olijfboom die in het midden van het Forum Romanum groeit. De oudst bekende olijfboom van Europa staat op Sardinië. Bekend als 'The Ozzastru' in de Sard-taal, is het naar verluidt bijna 4.000 jaar oud.

Pijltje omhoog