Olijfhout is afkomstig van de stam en takken van zeer oude olijfbomen die geen fruit meer produceren. De gesnoeide takken van fruitbomen kunnen ook worden gebruikt om kleine stukjes hout te produceren. Het gebruik van olijfhout om huishoudelijke artikelen te maken is dus duurzaam gebruik van wat anders verspild zou worden in een olijfboomgaard. Toch moesten we navraag doen naar de duurzaamheid van het kopen van artikelen van olijfhout.
Olijfbomen die lang meegaan, slaan koolstof op, waardoor olijfhout duurzaam is. Olijfhout is ook veerkrachtiger dan de meeste andere soorten hout, waardoor de koolstofopslag wordt verlengd. Olijfhout wordt duurzamer geproduceerd als bijproduct, een bijkomend voordeel van het gebruik van land voor olijfboomgaarden.
Olijfbomen gedijen van nature in verschillende delen van Afrika, Azië en het Middellandse Zeegebied. Deze boomsoorten doen het goed in kalkrijke grond, hoewel ze ook gedijen in lichte grond, waaronder goed gedraineerde klei. De ideale groeiomgevingen voor olijfbomen zijn kalksteenhellingen en kustklimaten.
Dit artikel leidt u door de levenscyclus van olijfhout met betrekking tot keukengerei en andere kleine decoratieve items. Vervolgens beoordelen we de levensvatbaarheid, het potentieel en de tekortkomingen ervan. Omdat de belangrijkste bron gekapte takken en snoeiafval zijn, is de beschikbaarheid van olijfhout enigszins beperkt. Een olijfboom kan volledig worden gekapt voor hout wanneer hij geen vrucht meer draagt, wat elke paar honderd jaar of langer kan gebeuren.
Olijfhout is een kostbare (en dus zeldzame) hulpbron. Maar omdat het een bijproduct is van de olijfvrucht, is het een zeer milieuvriendelijk hout. We onderzoeken de levensduur van olijfhout in alledaagse voorwerpen zoals kommen en oorbellen om de duurzaamheid van het materiaal te begrijpen. Deze levenscyclusanalyse (LCA)-techniek meet de effecten van een product op het milieu in elke fase van zijn levenscyclus, van productie tot recycling. Bedrijven hebben LCA in de loop der jaren strategisch ingezet om onderzoek te doen en duurzamere goederen te ontwikkelen.
Vanwege hun vermogen om koolstof vast te leggen en het feit dat ze fruit en hout van één boom kunnen produceren, zijn ze duurzaam in het kweken van olijfbomen in hun natuurlijke habitat. Olijfhouten producten kunnen worden gemaakt met een relatief kleine koolstofvoetafdruk. Dit komt omdat houtafval biomassapellets of bijproducten produceert om de koolstofemissies te compenseren die tijdens de oogst en verwerking worden geproduceerd. Het gebruik van energiebronnen die vrij zijn van fossiele brandstoffen kan ook de koolstofemissies aanzienlijk verminderen.
Vanwege de emissies die worden geproduceerd door de transportvoertuigen die hout naar zagerijen en fabrieken vervoeren, en vervolgens meubels naar retailers, is het transport van olijfhout een koolstofintensieve fase in de levenscyclus van olijfhouten meubels. De koolstofvoetafdruk van deze fase zou worden verminderd naarmate het dichter bij de markt is. Olijfhout is duurzamer dan de meeste andere houtsoorten wanneer het wordt gebruikt voor interieurartikelen. Door de koolstof die tijdens de levensduur van het product wordt vastgelegd, kunnen olijfhouten producten duurzaam zijn. Wanneer het hout wordt gerecycled of gebruikt om bio-energie op te wekken, is de end-of-life-fase voor meubels gemaakt van olijfhout duurzaam.
Olijfhout is over het algemeen duurzaam. De werkelijke impact op het milieu van een bepaald object, zoals een kom of snijplank, hangt echter af van verschillende elementen, met name de route en levering.
